Een gehooruitdaging maakt het voor veel mensen lastig om een passende baan te vinden. Een van hen is Bram Coelus. Hij heeft een gehooruitdaging en ondervond hoe werkgevers dit (nog steeds) als een probleem zien. Tot het programma RGF Connect – HEAR2WORK zijn loopbaan een boost gaf. "We moeten leren denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen."
Met meerdere diploma's op zak heeft Bram geweldige papieren voor een glansrijke carrièrestart in een dynamisch vakgebied. Maar ondanks zijn indrukwekkende profiel, lukte het de 35-jarige Bram maar niet om een geschikte job te vinden. De reden? Bram is slechthorend en draagt daarom twee gehoortoestellen. Zijn gehooruitdaging weerhield werkgevers ervan hem in dienst te nemen.
Koudwatervrees bij werkgevers
"Vanwege mijn gehooruitdaging is het een uitdaging om een passende baan te vinden op de huidige arbeidsmarkt", vertelt Bram. "Werkgevers streven in theorie naar een diverse en inclusieve werkcultuur, maar in de praktijk ervaar ik dit toch anders. Nog te vaak hebben ze koudwatervrees bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als ze de keuze hebben tussen een kandidaat mét of een kandidaat zonder beperking, kiezen ze vaak voor de laatste optie. Deze kandidaat is in hun ogen immers sneller inzetbaar. Zo heb ik bij een sollicitatie heel vaak achter het net gevist."
En dat doet iets met je als mens. Bram: "De zoektocht naar een passende baan en een bereidwillige werkgever is moeizaam verlopen. Ik heb eerst verschillende tijdelijke trajecten afgelegd bij organisaties (zoals de Vlaamse Overheid, OCMW Gent en SERV) die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel dragen. Op die manier heb ik werkervaring opgedaan en mezelf sterker gepositioneerd op de arbeidsmarkt. Ik ben altijd enorm gemotiveerd geweest om te werken, maar de zoektocht vraagt veel doorzettingsvermogen op financieel, sociaal en persoonlijk vlak."
Een inspirerend voorbeeld
Via een voormalig parlementslid kwam Bram in aanraking met RGF Connect – HEAR2WORK. "Hij is net als ik slechthorend. In 2018 besloot hij zijn politieke loopbaan te beëindigen om zich volledig in te zetten voor mensen met een gehooruitdaging. Dat verhaal heb ik altijd al enorm boeiend en inspirerend gevonden", legt Bram uit. "Ik stuurde deze oud-politicus een berichtje en vervolgens heeft hij me in contact gebracht met RGF Connect – HEAR2WORK."
"Toen ik meer las over het RGF Connect – HEAR2WORK-programma voelde ik me direct aangesproken. De drempels die RGF Staffing onderkent, heb ik daadwerkelijk zelf ervaren. Het programma gaf me het gevoel dat er ook voor mensen met gehooruitdaging perspectieven zijn. Ik twijfelde geen seconde en schreef me in", aldus Bram.
RGF Connect – HEAR2WORK is een project van RGF Staffing Belgium en Cochlear Benelux, aanbieder van implanteerbare gehooroplossingen. Beide bedrijven hebben de handen ineengeslagen om kandidaten met een gehooruitdaging te begeleiden naar een job en de juiste medische behandeling. Bijna 100.000 werkgerechtigde Belgen hebben een gehooruitdaging. Voor veel van hen is de zoektocht naar een passende job een enorme uitdaging. De doelstellingen van RGF Connect – HEAR2WORK zijn onder andere: een job op maat vinden, persoonlijke begeleiding van zowel werknemers als werkgevers, advies in gehooroplossingen en het stimuleren van een inclusieve arbeidsmarkt en maatschappij. Op het moment telt het programma 24 deelnemers.
Obstakels overwinnen
Brams deelname aan het project werpt direct zijn vruchten af. "Een van de angsten die ik door het programma heb overwonnen is communiceren in het Frans", zegt Bram als Vlaming. Voor veel bedrijven is goede kennis van de Franse taal een belangrijk criterium. "Het Frans kent veel zachte medeklinkers die ik moeilijk kan verstaan. Door een streamingfunctie op de laptop, die gekoppeld is met mijn gehoortoestellen via Bluetooth, kan ik nu zonder problemen in het Frans communiceren met klanten of met collega's op kantoor. Ik had vooraf nooit gedacht dat ik dit obstakel zou overwinnen."
Focus op sterke eigenschappen
"De deelnemers binnen RGF Connect – HEAR2WORK zijn enorm leergierig en Bram is geen uitzondering", vertelt Karin Vanhove, Brams leidinggevende. “In het begin was het wel even wennen om een collega met een gehooruitdaging in ons team te hebben. Er zijn nou eenmaal zaken waar je rekening mee moet houden. Neem overleggen organiseren, kennisoverdrachten maken en opleidingen inregelen als voorbeelden. Ook aan onze communicatie hebben we moeten werken, want Bram hoort bepaalde frequenties en letters minder goed. In face-to-face gesprekken vormt dat geen probleem, maar wel wanneer er achtergrondgeluid is of mensen door elkaar praten tijdens vergaderingen. Gelukkig geeft hij zelf goed aan wat hij van ons nodig heeft, waardoor de integratie in het team en zijn opleiding vlot verlopen."
Karin: "Natuurlijk heeft de beperking een impact op de werkvloer, maar het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Elk mens heeft zijn of haar eigen drempel, dus waarom zou een gehooruitdaging een probleem moeten zijn? De grootste winst valt meestal al te boeken door een andere mindset. Daarom focussen we ons tijdens het programma op de sterke eigenschappen van deelnemers. In het geval van Bram: hij is gefocust, gestructureerd en nauwkeurig in zijn werk. En dat staat volledig los van zijn stoornis."
Morele boost
Deze manier van denken heeft een positieve stimulans gegeven aan Brams persoonlijke en professionele ontwikkeling. "Het programma gaf me de morele boost die ik nodig had om aan een baan te komen. Het belangrijkste dat ik heb geleerd: denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik had het mezelf nooit vergeven als ik het niet geprobeerd had", concludeert hij.
Gedurende het programma is Bram gestart in een job bij RGF Staffing Belgium. Bram: "Binnen deze functie als extern payroll adviseur kan ik het beste uit mezelf halen. Bovendien is RGF Staffing een heel inclusieve organisatie waar diversiteit deel is van het DNA. Het maakt de organisatie écht rijker. Alles is bespreekbaar en mijn collega's staan overal voor open."
Ambassadeur
"Door mijn deelname aan RGF Connect – HEAR2WORK kan ik nu weer vooruit in mijn leven", glimlacht Bram. "Werk is natuurlijk belangrijk voor een stabiel inkomen, maar het heeft ook een positieve invloed op mijn sociale omgeving en familie. Mijn ouders en vrienden zijn dan ook heel blij voor me en hopen dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen."
"In de toekomst zou ik graag andere mensen met een gehooruitdaging op weg willen helpen", zegt Bram. "De werkzaamheidsgraad voor mensen met een arbeidsbeperking in Vlaanderen bedroeg in 2022 maar 46 procent, tegenover 80 procent voor mensen zonder arbeidsbeperking. Er is dus sprake van een veel te grote werkzaamheidskloof. Iedereen verdient naar mijn mening een plaats op de arbeidsmarkt. Als ik vanuit mijn eigen ervaring maatschappelijk draagvlak voor de doelgroep kan creëren, zou dat me enorm trots maken."
Klanten overtuigen
RGF Staffing Belgium is druk bezig om nieuwe klanten aan boord te krijgen voor het RGF Connect – HEAR2WORK-project. "We zijn met bedrijven en organisaties in gesprek om mensen met een gehooruitdaging te overwegen voor hun openstaande vacatures. Dat is vaak al mogelijk door middel van kleine aanpassingen op de werkvloer en goodwill van de managers en hun teams. De functies zijn trouwens heel divers: van operator tot administratie en van IT'er tot sociaal werker", vertelt Ellen Bral, District Manager bij Bright Plus (een werkmaatschappij van RGF Staffing Belgium). "De grootste uitdaging bij het binden van nieuwe klanten is het werkbaar maken van bepaalde functies voor mensen met een gehooruitdaging. En wat blijkt: als de wil, ambitie en het enthousiasme er zijn, is vrijwel alles mogelijk!"
"Toen ik hoorde dat Bram met zijn diploma's op zak niet aan een baan kon komen, sloeg ik achterover van verbazing", zegt Michael Vercauteren, Sustainability Coördinator bij RGF Staffing Belgium. "Hoe kan dat in hemelsnaam? Inmiddels weten we wat de struikelblokken zijn, hebben we de doelgroep beter in kaart gekregen en helpen we steeds meer mensen met een gehooruitdaging aan een baan. Kortom, RGF Connect – HEAR2WORK maakt de arbeidsmarkt toegankelijker. Hopelijk hebben we in de toekomst nóg meer positieve impact op de levens van mensen."